RSS

Lagi 3 hari…usiamu genap 2 bulan

Assalamualaikum…


Wah, cepat sungguh mase berlalu. Dalam diam dah nak abes dah cuti bersalin ni. Haha, make bermulela episode baru dlm kehidupan iffa kelak. "membesarkan Faheem sambil bekerja" Macam mane la plak gayenye idop iffa pasni. Oklaa, just nak share video yang iffa record petang td.. cepat btol Faheem membesar.


Ape yang Faheem dah reti wat?

  1. Faheem dah reti senyum. Senyum n membalas senyum.
  2. Faheem dah ble response org bercakap (tp dlm bahse dielaa).
  3. Faheem dah ble pandang tepat n mengikut pergerakan
  4. Faheem sgt aktif bergerak
  5. Faheem suke berdiri (tp kne org supportla dgn badan) haha..kepale die terlentok2
  6. Faheem tdo dah ade timing yang btol..alhamdulillah
  7. Faheem sgt suke + kuat minut susu
  8. Faheem dah terer bg signal lapaaa..
  9. Faheem dh x berak salu.
  10. Faheem sedang mengalami transformasi warna kulit..hahha (tokohnye, Faheem ni mmgla anak abah sesgt)

Ok, ckopla sepuluh dulu..


"Faheem sayang,

Ummie & Abah sgt bersyukur, kini genap umur anakanda akan genap 2 bulan. Moga kehidupanmu akan dilimpahkan dgn seinfiniti keberkatan dr Allah s.w.t dan mendapat kasih sayang dr semua insan2 disekelilingmu.


Amiiiin."


Inila videonye, selamat menonton:


video

Dimana Dia?

Merindukanmu

Saat aku tertawa diatas semua
Saat aku menangisi kesedihanku
Aku ingin engkau selalu ada
Aku ingin engkau aku kenang

Selama aku masih bisa bernafas
Masih sanggup berjalan ku kan slalu memujamu
Meski ku tak tahu lagi engkau ada dimana
Dengarkanlah aku ku merindukanmu

Saat aku mencoba merubah segalanya
Saat aku meratapi kekalahanku
Aku ingin engkau selalu ada
Aku ingin engkau aku kenang


Nape ye..? Jiwa rase sedih. Adekah ape yang di takutkan selame ni akan jd kenyataan? Mane ye janji yang dibuat dulu? Mane ye? Adekah die terlupe ape yang aku rase, ape yang telah same2 dilalui? Lupekah dia? Atau die..sengaje melupakannye? Sengaje menafikannye?


 

Aku rindukan dirinye yang duluTolong kembalikan die yang dulu aku kenalkerana aku x bisa untuk tros begini.

Finally dapat cukur rambut Faheem

Assalamualaikum


Memandangkan anak ummi tgh khusyu' tdo, blela ummi write up sket pasal ape terjadi hari ni. Semalam atok faheem g jumpe tukang gunting rambut kat taman ni, tanye die bleke tolong cukurkan rambut faheem kat umah. Alhamdulillah die kate ble, sanggup dtg umah lagi. Makenye set time kol 9 arini tok faheem di botakkan kepalanye.huuuhu.


Pkol 9.00 pagi, 3 November 2009


"Mane ye abang tukang gunting rambut ni? Huhu..lupekah?or ramai org kat kedai?"

Makenye atok nenek faheem pun same2 tunggu pak tam tukang gunting rambut. Sepatutnye ckor rambut baby ni sunnahnye mase hari ketujuh, skali mase wat aqiqah. Banyak fadhilatnye cukor rambut baby ni, yang palaing penting kebersihan.. yela bile dah buang rambut yg tumbuh sejak dlm rahim tu, keledak atau sel2 mati yg lekat kat kulit pale tu bolehla dibersihakan dgn mudah. Makenye xdela jadi nanah2 or keruping2.. kulit baby pun dapatla bernafas dgn baek. Indahkan Islam ni..Subhanallah!

"Maaf lewat sket"

"x dehal"

Sesi bercukor di mulakn..memandangkan Faheem dah berusia sebulan, pak tam x branila nak gune pisau sbb baby dah pandai gerak2..itu jugela kechantikan mengapa disoh bercukur pd usia 7 hari..mengikut pak tam sepanjang die mencukor rambut baby..baby yang berusia bwh 10 hari sgt mudah, diam x gerak pun mase bercukur..jadi ibu bapa diluar sane, jgnla khuatir kepala baby tu InsyaAllah xkan tercedera..walopun sgt lembut je kite rase..kehandalan pak tam, mmg tak ble disangkal..sekejap saje sudah abes butak pale FaheemAlhamdulillah, lega ummi rase. Langsai satu lg tuntutan.

"Maaf ye sy tanye, rambut ni nak watpe pasni?"

"tanam" , laju atok Faheem jawab.

Iffa pandang Pak tam, faham yg die perlukan lebih tok soklannye td..

"Timbang.", balas Iffa perlahan

"Alhamdulillah, maaf..bukannye ape, zaman skang ni byk mak bapak yg tak tau ape knew at dgn rambut tu, nnt blela bw rambut ni g kedai emas, minta tlg die timbangkan n nilaikan dgn emas semase, Pastu blela sedekahkan pd fakir"

Kagum btol Iffa dgn Pak tam ni, orangnye sempoi..tp sungguh budiman yang paling penting die "meyampaikan" ape yg menjd kewajipannye sbg saudara muslim yang lebih tahu.Alhamdulillah, sekurang2nye memudahkan keje Iffa x perlu nk convince ayah.. Jadi wiken ni Iffa n abang akan melawat kedai emas di Jasin...selesaikan satu lagi tuntutan.

Okla, dari pagi menulis, smp malam barula siap tules. So..bawah ni gambar Faheem before n after bercukur.

Sebelum bercukur

Selepas bercukur

Alhamdulillah..Segala puji bagi Allah..

Kesiannye anak ummi (T_o)

Assalamualaikum sume..

Hari ni, iffa nak berkongsi rase hati yang sedih ni.. sbenanye lepas deliver ni, saket iffa elapse balek. 2 hari demam panas (temp smp 39+) n sendi2 bdn saket balek xle nak bangun. Makenye abg pun tros amek cuti ari senin tu n g la jumpe doctor fevret iffa. Check2..cite2..

" Aku nak ko on balek steroid ni.. amek 10 biji setiap hari.. 5 biji pagi/5 biji mlm"

"aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa"

"Pas 5 hari ko kurangkan sebiji..maknenye 5 pg/4 mlm"

"aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa"


 

Iffa rase nak menangis n menjerit je..bab nak mkn steroid nila persimpangan delime paling bercabang2 dlm pale otak. Nak2 tgh susukan faheem ni.

"xde effect baby sy ke doc?"

"ok2..xde pape"

Due tige kali tanye..sbb x puas hati..yela..kesan steroid..sapela yang x tau..aaaaaaa x mo xmo xmo!! Depress seminggu piker kne makan steroid tapi terpakse juge makan sbb badan saket..kalo di biarkan SLE tu mengganaz silap2 kne stay spital plak.. Ya Allah, jauhkanlah..


 

Mase bw faheem g inject n follow up dgn dr zainal..adela tanye doctor condition iffa ni. Doc Z kate, mmg ade side effect pd baby..high dose summoee. (T_T)

"u x le bergantung pd susu badan je..kne bg formula milk (lebihkan)"

"waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…siannye anak ummie..siannyee


 

Terpaksela iffa membuat pertimbangan yang wajar. Kalo iffa dok demam je, camne nak jage faheem..sian faheem, bile bg susu badan Nampak ruam2 nek kat pipi die yang dah tembam tu..n skang dah mule nek smp leher..isauunye. So arini, iffa decide..iffa akan makan sume dose steroid tu ride after breakfast n then faheem akan amekk formula milk sepanjang siang. Malam2 ..baru breast feed balek. Hopefully faheem ble trime sbb die kuat minum susu..kalo susu botol ni macam ade catuan2. X le men bagi je cam susu badan.

"Ummi nak tgook faheem membesar dgn sehat..Ummi happy sgt bile tgok faheemnye berat nek cepat sgt~~ huhhu. Happy bile tgok badan faheem makin berisi..sampai ummi nak angkat pun skang terase saket sendi ummi ni.."


 

Camtula kesahnye..lepas mkn steroid, otak rase lembap..mate rase blurr..perot pedih je..badan pun lemah je n tersgtla sensitip je. Sian abg, kne layan kerenah isteri abang yang tgh up n down ni. Thanks sesgt sbb faham keadaan isteri abang ni.. Pah sayaaang Abang!! Sayang abang….


 

Okla..Faheem dah bangun ni…mengeliat2 je dr td..its susu time..bubbye sume.. doakan iffa tabah harung liku2 idop iffa selepas ini.